Îl ador
pe Woody Allen și cînd am auzit că Orașul vorbește despre el, am ciulit
urechea. Filmele lui preferate sînt Cetățeanul Kane și Hoții de biciclete. Cînd
îi ai ca maeștri pe doi mari regizori ca Orson Welles și Vittorio de Sica și la
asta se adaugă talent, inteligență și umor, nu pot ieși decît filme
nemaipomenite. Am trimis SMS-ul cu titlurile celor două filme și numele
regizorilor și am avut bucuria să cîștig cartea-interviu Woody Allen în dialog cu Stig Björkman, apărută la Publica în 2012,
traducere din engleză de Paul Slayer Grigoriu. Mulțumesc, Radio România
Cultural!
Am rămas cu imaginea cailor de plastic arzînd
în sobă, odată cu toate iluziile copilăriei. Am revăzut ușița sobei de teracotă
la aeroport, în finalul distopiei care dă titlul volumului. O carte cu
personaje care se caută, înainte de a se lăsa cu totul întunericul. De citit. Ciprian Măceșaru, Și se făcu întuneric, Next Page, 2018.
Constantin Abăluță, Trecerea în alt ocean, Casa
de Pariuri Literare, 2018. O carte tulburătoare a unui mare poet.
Andra Rotaru -
Tribar - Nemira/Vorpal - 2018. Un experiment poetic la capătul căruia tu,
cititorul-cobai, strigi că mai vrei.
Ceea ce m-a impresionat cel mai mult citind jurnalul lui Radu Vancu este umanul care iese la suprafața fiecărei pagini. Dincolo de obsesia literaturii, care ar putea părea tema principală. Fricile, bucuriile, neliniștile omului din spatele cărților pe care le-a scris și pe care le-a citit. Cu personaje ca Sebastian, Cami, frînghia tatălui. Cu John Berryman, Mircea Ivănescu, Horia Patapievici, Claudiu Komartin. O lectură, de multe ori, la limita suportabilului. "Micuțele fraze scrise [...] m-au ajutat să-mi administrez și cancerul real al scrisului, și pe cel imaginar al corpului." O carte care te îmbogățește în orice cheie ai citi-o. Radu Vancu, Zodia Cancerului, Humanitas, 2017.
Orice ar fi, nu ai
niciun motiv să te temi. Un Cartier de colecție, cuprinzînd
trei volume, dintre care unul inedit. O carte în care poezia este mai vie ca
oricînd. Claudiu Komartin, Maeștrii unei arte muribunde, Cartier, 2018.
Citesc dialogul lui Ștefan Mardale cu Nelu Stratone. Amintiri dinainte de Revoluție și o radiografie muzicală a anilor de după. Ștefan Mardale scrie o muzică rock inteligentă, cu versuri care nu te lasă indiferent. Component la începutul anilor '90 al trupei timișorene Foileton, împarte cu Sorin Chifiriuc și Roata discul Formații rock 13. Cu Sorin Chifiriuc a fost coleg de trupă după zece ani. În CRI GRI, trupa pe care o conduce și în prezent și alături de care a înregistrat muzică de cea mai bună calitate. Căutați-le muzica, cumpărați-le albumele, mergeți la concertele lor. Iar dacă aveți copii atrași de muzică, Ștefan este profesor la Rockschool. Îi va învăța nu numai tehnică muzicală, dar mai ales cum să recunoască muzica adevărată. Mă bucur că am avut ocazia să-l ascult live și că acum îi pot citi gîndurile. Nea Fane de la Rockschool. Ștefan Mardale în dialog cu Nelu Stratone. Casa de Pariuri Literare, 2017.
Stările intense ale Oanei Cătălina Ninu sînt adevărate montagnes russes pentru cititor. Cum spune și Cosmin Ciotloș pe coperta a patra: ceea ce nu atinge paroxismul nu e îndreptățit să treacă în pagină. Viața, moartea, dragostea, îndoiala, frica, toate sînt prinse în vîrtejul acestei cărți devoratoare, în care desenele Arabellei Krebs completează perfect textele. La 13 ani după Mandala, noul volum al Oanei, apărut la Casa de Pariuri Literare, confirmă o poetă de mare forță. Felicitări, Oana!
Ioana Vintilă decupează realitatea cu o precizie surprinzătoare pentru o debutantă. O maturitate precoce și un cinism ofensiv, deloc blazat, traversează cartea, justificînd încrederea celor care au premiat-o la concursul de debut organizat de Casa de Editură Max Blecher. Altfel spus: a new star is born!
Excelent articolul, multumesc pentru postare.
RăspundețiȘtergereImi place blog-ul, big like!
RăspundețiȘtergereMi-a placut jurnalul tau, astept sa mai postezi.
RăspundețiȘtergereAi un blog de nota 10!
RăspundețiȘtergere