sâmbătă, 2 octombrie 2010

La mulţi ani, Paul Goma!


Paul Goma împlineşte astăzi 75 de ani. Să-i dea Dumnezeu sănătate şi nouă minte să-l înţelegem cum se cuvine.

2 comentarii:

  1. Se mai poate gasi Paul Goma, [i]Scrisuri - I[/i] (1971-1989), Editura Curtea Veche 2010, cu degetul pe vechea noastra rana pus inca din 1984:


    ... chiar dacă am fi fost, cândva, „cei mai persecutaţi (de istorie)“, acel eventual trecut nu justifică acest prezent de zăpăceală, de demisie, de atitudine de elev puturos care nu a învăţat decât două lecţii: a smiorcăielii — că el nu ştie — şi a datului vinei pe altul, pe altceva, niciodată pe sine; chiar dacă, în trecutul apropiat, ca principali aliaţi ai lui Hitler, am fi fost „cei mai persecutaţi de istorie“ (prin Stalin), această eventuală situaţie nu explică actuala situaţie de supuşenie cârcotaşă (dar supuşenie), de resemnare miştocară (dar nu mai puţin resemnare) — şi, mai ales, nu justifică, azi, absenţa intelectualităţii, ca pătură socială, avînd interese, ţeluri comune, apărîndu-şi-le, impunîndu-şi-le in corpore, cu mijloace comune.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am ediţia de la Nemira 1999 a "Scrisurilor". Iar Polirom a reeditat "Culoarea curcubeului '77", povestea Mişcării Goma.

    RăspundețiȘtergere