Se mai poate gasi Paul Goma, [i]Scrisuri - I[/i] (1971-1989), Editura Curtea Veche 2010, cu degetul pe vechea noastra rana pus inca din 1984:
... chiar dacă am fi fost, cândva, „cei mai persecutaţi (de istorie)“, acel eventual trecut nu justifică acest prezent de zăpăceală, de demisie, de atitudine de elev puturos care nu a învăţat decât două lecţii: a smiorcăielii — că el nu ştie — şi a datului vinei pe altul, pe altceva, niciodată pe sine; chiar dacă, în trecutul apropiat, ca principali aliaţi ai lui Hitler, am fi fost „cei mai persecutaţi de istorie“ (prin Stalin), această eventuală situaţie nu explică actuala situaţie de supuşenie cârcotaşă (dar supuşenie), de resemnare miştocară (dar nu mai puţin resemnare) — şi, mai ales, nu justifică, azi, absenţa intelectualităţii, ca pătură socială, avînd interese, ţeluri comune, apărîndu-şi-le, impunîndu-şi-le in corpore, cu mijloace comune.
Născut la 13 aprilie 1967 în Bucureşti. Membru PEN Club România. Debut în Adevărul Literar şi Artistic, 1993. Cărți publicate: Asigurări de viaţă, Editura Brumar, 2011, Obiectele din oglindă sînt mai aproape decît par, Casa de Pariuri Literare, 2016, Pe cont propriu. un dialog cu Florin Hălălău (în colaborare cu un cristian), Casa de Pariuri Literare, 2017, Geniului 10 (în colaborare cu Mircea Ignat), Editura Vremea, 2020. Coautor la Cartea cu tați, Editura Trei, 2021. A alcătuit, coordonat și îngrijit antologia Fluture pe perdea de Alexandru Andrieș, Editura Paralela 45, 2023. Prezent în mai multe antologii și volume colective, printre care: Iubirea e pe 14 februarie, Editura Vinea, 2010, Cele mai frumoase poeme din 2011, Editura Tracus Arte, 2012, Cărţi, muzici, filme şi alte distracţii din comunism, Editura Polirom, 2014, Nora Iuga – 85, Editura Paralela 45, 2016, Ecouri din pădurea întunecată: evadări în Twin Peaks, Editura Tracus Arte, 2024, 30. Antologie aniversară, Editura Paralela 45, 2024.
Întreg conţinutul acestui blog este protejat de Legea Drepturilor de Autor (8/1996) şi nu poate fi folosit pe alte bloguri, site-uri, posturi de radio sau tv, ziare sau alte canale media fără consimţământul scris al autorului.
Se mai poate gasi Paul Goma, [i]Scrisuri - I[/i] (1971-1989), Editura Curtea Veche 2010, cu degetul pe vechea noastra rana pus inca din 1984:
RăspundețiȘtergere... chiar dacă am fi fost, cândva, „cei mai persecutaţi (de istorie)“, acel eventual trecut nu justifică acest prezent de zăpăceală, de demisie, de atitudine de elev puturos care nu a învăţat decât două lecţii: a smiorcăielii — că el nu ştie — şi a datului vinei pe altul, pe altceva, niciodată pe sine; chiar dacă, în trecutul apropiat, ca principali aliaţi ai lui Hitler, am fi fost „cei mai persecutaţi de istorie“ (prin Stalin), această eventuală situaţie nu explică actuala situaţie de supuşenie cârcotaşă (dar supuşenie), de resemnare miştocară (dar nu mai puţin resemnare) — şi, mai ales, nu justifică, azi, absenţa intelectualităţii, ca pătură socială, avînd interese, ţeluri comune, apărîndu-şi-le, impunîndu-şi-le in corpore, cu mijloace comune.
Eu am ediţia de la Nemira 1999 a "Scrisurilor". Iar Polirom a reeditat "Culoarea curcubeului '77", povestea Mişcării Goma.
RăspundețiȘtergere