duminică, 9 ianuarie 2011

Raşela Calalb


Semna în carnetul de note, simplu, RC. Simplitatea a fost dintotdeauna o marcă a distincţiei. Doamna Calalb nu făcea excepţie. A fost profesoara mea de franceză în ciclul gimnazial. Una dintre cele mai bune profesoare pe care le-am avut în viaţa mea de elev/student. Privind în urmă la salutul cu care o întîmpinam cînd intra în clasă, Bonjour, camarade professeur!, era atît de nepotrivită adresarea cu tovarăşă unei doamne căreia comunismul nu a reuşit să-i şteargă din comportament şi înfăţişare aura aproape aristocratică. O aristocraţie a spiritului şi a bunelor maniere. Fotografia este făcută în 1981 şi am preluat-o de la Răzvan Decebal Varga, fost coleg de clasă cu care m-am reîntîlnit pe Facebook. Tot pe atunci ne-a invitat acasă la dumneaei şi ne-a servit cu tarte de fructe făcute în casă, jolies, jolies cum era şi salata de fructe cîntată de Bourvil. À bientôt, Madame!

5 comentarii:

  1. Ca profesoara in scoala generala nu avea rival [ cand striga catalogul tu pentru ea erai Loló, eu Imparatul, si asa mai departe; tin minte ca intr-o zi a intrat in clasa, s-a asezat cu fundul pe scaun, cu picioarele pe catedra, si a inceput sa citeasca o revista (nu cu voce, in gand) iar noi ne uitam unii la altii derutati] iar ca persoana era de o calitate umana exceptionala: dupa ce ne-am intors de la olimpiada (cred ca eram cu Ciri si cu Florin Schiopu in echipa) ne-a invitat la ea acasa (statea intr-o garsoniera vizavi de statia de tramvai Ramnicu Sarat) sa ne inregistreze vorbind pe magnetofon, nu a reusit (probleme tehnice) dar ne-a spus ca inregistra fiecare promotie, an de an, si avea o multime de benzi cu fosti elevi.
    Tarta de fructe de care-ti amintesti era de la cofetarie, dar spunand ca e facuta in casa demontra simt al umorului, psihologie fina si o calitate umana care n-am mai intalnit pe nicaieri.

    RăspundețiȘtergere
  2. Răzvan Niculescu spunea pe Facebook că se mai văd cînd şi cînd. Îmi doresc foarte mult s-o întîlnesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aveti idee cum se poate lua legatura cu aseasta minunata profesoara? Sint departe, in America si mi-ar fi inima plina de fericire sa-i pot adresa citeva cuvinte...

      crispruz@gmail.com

      Ștergere
    2. 0212107674 fix 0040728839262 mobil

      Ștergere
  3. Ati dori sa faceti link exchange cu site-ul nostru? Va asteptam cu un mail pe adresa de email din semnatura.

    Va multumim.

    RăspundețiȘtergere