duminică, 24 octombrie 2010

Horia Iovu


Am aflat de curînd că decan al Facultăţii de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor, pe care cu onoare am absolvit-o în 1991 pe cînd se numea Chimie Industrială, este profesorul Horia Iovu. Am făcut parte din prima lui generaţie de studenţi, avîndu-l asistent al profesorului Vişan la Chimie Fizică. Era foarte apropiat de noi, discutam despre muzică clasică, despre literatură. Fotografia este făcută în 23 mai 1988.

miercuri, 13 octombrie 2010

Unde nu e cap, vai de stadioane

Două exemple despre cum nu trebuie înţeles fotbalul şi sportul în general. Huliganii sîrbi prezenţi la Genova pentru meciul dintre Italia şi Serbia au aruncat cu torţe şi petarde în teren şi spre sectorul tifossilor italieni, arbitrul întrerupînd meciul în minutul 6 şi fluierînd apoi finalul. Nu numai că nu şi-au ajutat echipa, dar Serbia va pierde meciul cu 3-0 şi riscă excluderea din preliminarii. La Bucureşti, suporterii dinamovişti îşi amintesc în săptămîna meciului Dinamo – Steaua de incendierea peluzei stadionului Steaua din 10 mai 1997 şi au scos şi nişte tricouri speciale cu această dată. Purtătorul de cuvînt al Jandarmeriei, Marius Militaru, a declarat că dacă Dinamo vrea astfel celebrarea huliganismului, e o dovadă penibilă de neputinţă. Cînd echipa ta nu are performanţe, aniversezi ce poţi. Iar cînd adversarii cîştigă Cupa Campionilor Europeni, te încui în casă şi plîngi de ciudă. Gest preferabil pînă la urmă piromaniei.

sâmbătă, 9 octombrie 2010

Româna anapoda XX

Genitivul este, se pare, cel mai greu caz al gramaticii. De ce să modificăm cuvintele cu sufixe, de ce să ne încurcăm inutil cînd putem spune din cauza la cumnată sau sora la cumnată? Nu contează că sună ca dracu’, aşa cum spunea un clasic în viaţă. Dacă e mai simplu, să intre în limbă! Iar cauza are de suferit şi din pricina verbului înrudit, a cauza. Nu iau medicamentul cutare, că îmi cauzează! Ce îţi cauzează? Dureri de dinţi, bătături la picioare, eczeme pe mîini, coşuri pe faţă? Mie, aceste schimonosiri permanente ale limbii române îmi cauzează mari neplăceri în zona organelor auditive.

sâmbătă, 2 octombrie 2010

La mulţi ani, Paul Goma!


Paul Goma împlineşte astăzi 75 de ani. Să-i dea Dumnezeu sănătate şi nouă minte să-l înţelegem cum se cuvine.