miercuri, 31 iulie 2019

Minut cu minut


Bun găsit, prieteni ai fotbalului! Ne aflăm pe stadionul 1 Mai din Timişoara pentru a urmări partida dintre Poli şi Chimia Rîmnicu Vîlcea.

Vocea lui Nicolae Secoşan îi făcea inima să bată mai repede. Era o etapă tare, cu meciuri care pe care. În plus, jucase la pronosport şi simţea că era momentul lui să cîştige. Seara, cînd avea să înceapă emisiunea sportivă de la radio pe ritmurile Marşului Sportivilor al lui Dunaevski, urma să bifeze, rînd pe rînd, rezultatele ghicite.

Un moment! Intervenim din Ghencea, pentru că aici s-a deschis scorul. Dumitru a luat o acţiune pe cont propriu, a croşetat doi adversari şi a tras la colţul lung, fără să-i dea vreo şansă lui Lăzăreanu. Din minutul 10, Steaua – U Cluj 1-0. Mulţumesc!

Victoria Stelei era normală. În alte meciuri mizase el că s-ar produce surprizele etapei. Egal pentru Universitatea Craiova acasă. Asta da bombă. Cine ar fi pariat pe Olimpia Satu Mare, victimă aproape sigură în faţa tăvălugului oltenesc?

Îi dăm acum legătura lui Sebastian Domozină la Craiova, se auzi vocea lui Gheorghe Minoiu. Pe Centralul craiovean ne aflăm în minutul 25 şi scorul este tot 0-0. Gazdele încearcă să desfacă apărarea exactă a oaspeţilor, dar rareori reuşesc să se apropie periculos de poarta adversă.

Nu se dădea în vînt după olteni. Asta i se trăgea şi de la cei doi ani în care lucrase la Combinatul Chimic de la Rîmnicu Vîlcea, ca stagiar. Avusese multe de îndurat, de la ironiile colegilor ingineri şi pînă la glumele făcute de muncitori pe seama neîndemînării lui în ale mecanicii. La o pauză de masă, i-au înlocuit sarea pe care o ţinea într-un mic flacon de medicamente, cu sare de lămîie. I s-a părut ceva ciudat, dar a continuat să mănînce, în timp ce colegii lui stăteau să explodeze de rîs. N-a mai vorbit cu ei o săptămînă.

S-a deschis scorul la Iaşi! Din minutul 36, Dinamo conduce aici cu 1-0. A fost o acţiune a lui Ţălnar pe partea dreaptă, centrare în careu pentru Augustin, care a marcat cu o puternică lovitură de cap.

Se luase de el şi securistul fabricii. Cu mînuţele astea vrei tu să edifici socialismul în ţara noastră? Nu poţi nici măcar o femeie să strîngi ca lumea în braţe. Pune mîna şi mănîncă să nu te ia vîntu’. Şi mai tunde-te în pula mea că zici că eşti fată! Din cauza lui şi a celorlalţi, ajunsese să urască oraşul. Visa doar la ziua cînd îşi va lua catrafusele şi va pleca pentru totdeauna, fără să se uite înapoi.

Legătura la Timişoara! Da, şi aici este pauză. După o primă repriză echilibrată, în care ambele echipe au făcut risipă de efort, se intră la cabine cu un scor alb. Vom reveni cu amănunte în repriza a doua.

Începu un cîntec demodat, aşa că deschise fereastra şi îşi aprinse o ţigară. La ora aceea nu prea erau oameni pe stradă. Cîţiva copii se jucau de-a v-aţi ascunselea, un bărbat în maiou ieşise la poartă şi căsca gura. Bătea vîntul şi asta făcea după-amiaza suportabilă.
La Vîlcea, după-amiezele de duminică treceau cel mai greu. Cînd combinatul dormea, oraşul era mort de-a binelea. Ieşea în centru, se plimba prin parc, stătea ore în şir pe cîte o bancă, cu ochii în gol. Singurul detaliu care însufleţea oraşul erau afişele cu meciurile Chimistului. Ce ciudat ca echipa de fotbal să se numească Chimia, iar cea de handbal feminin Chimistul! Oamenii nu au nici un dram de imaginaţie.

Stimaţi ascultători, a început repriza a doua aici la Buzău. Nicio modificare în distribuţiile celor două echipe. Începem cu gazdele, aşadar Gloria îl are în poartă pe…La Iaşi s-a restabilit egalitatea. Politehnica a marcat prin Romilă, care a fost servit excelent de Simionaş şi a înscris pe lîngă Ştefan, ieşit în întîmpinare.

Îşi turnă un pahar de apă și îl înghiţi repede. Dacă ăştia rezistau la Timişoara, le ierta toate păcatele. Cu banii pe care i-ar cîştiga, şi-ar lua un televizor nou şi Wish you were here, albumul original Pink Floyd pe care îl vindea băiatul lui Tase de la cinci. Totul depindea să rămînă scorurile astea. Şi-ar lua şi un sacou. Nu pune mare preţ cu ce se îmbracă, dar ar vrea s-o impresioneze pe Crina. Fata asta nu-l bagă în seamă niciodată.

Intervenim de la Timişoara. O splendidă acţiune de atac a lui Poli s-a încheiat cu şutul lui Cotec, direct în vinclu. Oaspeţii sunt acum în atac, dar Gîngu a fost semnalizat într-o poziţie de ofsaid. Minutul 64 la Timişoara, Poli 1, Chimia 0.

Se uită peste bilet. Rezultatele din B îi ieşiseră. Steaua cîştiga, Dinamo şi Craiova făceau egal, dacă marca şi Chimia, avea 12 rezultate. Hai, futu-ţi echipa mă-tii, hai oraş de căcat, fă şi tu odată o faptă bună, scoate un egal şi o să te cînt zile în şir, o să-ţi compun ode cum nu s-au mai auzit vreodată pe lume.

O să facem acum un tur al stadioanelor. Minutul şi scorul. Ghencea. Minutul 82, Steaua – U Cluj 3-0. Iaşi. Minutul 83, Politehnica – Dinamo 1-1. Buzău. Minutul 81 la Buzău, Gloria – S.C. Bacău 2-1. Craiova. Minutul 83 în Bănie, Universitatea – Olimpia Satu Mare 0-0. Timişoara şi rămînem acolo.

Începe să respire mai greu, inima îi bate tot mai repede. Da, mulţumesc. Aici ne aflăm în minutul 84 şi oaspeţii au iniţiativa. Hai, băieţi că se poate! O să-mi botez copiii cu numele voastre, o să vă fac abonamente pe viaţă în Mătăsari. Balonul se află la Teleşpan, acesta trece de centrul terenului şi îl deschide în adîncime pe partea stîngă pe Carabageac, acesta înaintează cu mingea la picior, intră în careu…

sâmbătă, 6 iulie 2019

Dionisie Craifaleanu


Dionisie Craifaleanu (14 februarie 1928, București – 5 iulie 2018, București) a fost unul dintre cei mai de seamă profesori universitari ai Institutului Politehnic Bucureşti, doctor inginer în specialitatea Rezistenţa materialelor.

S-a născut la 14 februarie 1928 în Bucureşti. Familia Craifaleanu era stabilită în secolul al XIX-lea în satul Craifalău (a cărui denumire a fost schimbată la mijlocul secolului următor în Crăieşti), situată aproape de Reghin. Tatăl său, Aurel Craifaleanu (1884-1938), a fost profesor universitar, doctor în chimie la Berlin (1914), întemeietorul biochimiei în România (1920). Mama, Ştefania Chisanovici (1899-1983), a fost funcţionară.

A absolvit liceul Sfîntul Sava din Bucureşti în 1946. În 1951 devine inginer mecanic în urma absolvirii Institutului Politehnic Bucureşti, Facultatea de Mecanică, Secţia Maşini de Forţă, specialitatea Motoare cu combustie internă. După terminarea facultăţii, se angajează la Uzinele Timpuri Noi ca inginer proiectant, apoi la Institutul de Proiectări de Uzine Metalurgice (IPROMET) şi la Ministerul Industriei Grele, Direcţia Generală de Mecanică Fină.

Din 1953 a fost angajat în cadrul catedrei de Rezistenţa materialelor de la Institutul Politehnic Bucureşti ca asistent universitar. În 1959 a absolvit la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Matematică-Fizică, specialitatea Mecanică. În 1962 susţine examenul pentru postul de şef de lucrări la aceeaşi catedră. În 1968 devine doctor inginer în specialitatea Rezistenţa materialelor, susţinând teza Contribuţii la studiul stabilităţii barelor solicitate la răsucire. În 1971 susţine examenul de conferenţiar la aceeaşi catedră. În 1990 a susţinut examenul pentru postul de profesor la aceeaşi catedră, activând până la pensionare, în 1998. Între 1992 şi 2001 a fost profesor la Departamentul de predare în limba franceză din Institutul Politehnic Bucureşti, însumând 48 de ani de activitate neîntreruptă în învăţământul superior.

A fost coautor la mai multe tratate universitare cum sunt Complemente de Rezistenţa Materialelor, 1991, Cours de Résistance des Matériaux, Sollicitations Simples et Sollicitations Composées, 1993, Cours de Résistance des Matériaux, Chapitres Spéciaux, 1993, Problèmes de Résistance des Matériaux, Sollicitations Simples, 1994, Problèmes de Résistance des Matériaux, Sollicitations Composées et Chapitres Spéciaux, 1994, Noţiuni de Rezistenţa Materialelor, 1999.

A publicat numeroase articole în reviste şi anuare ştiinţifice. A susţinut numeroase comunicări ştiinţifice la diferite simpozioane de specialitate. A elaborat proiecte pentru construirea unor aparate pentru încercarea materialelor la rezistenţă, folosite de studenţi la lucrările de laborator. A fost coautor la mai multe contracte de cercetare ştiinţifică aplicate în industrie. A deţinut un certificat de inovator pentru construirea unor maşini speciale pentru încercări la fluaj.